A kevés alvás hizlal!
2004.12.10. 21:56
Az éhség és a jóllakottság érzetének kialakulásáért két hormon tehető felelőssé: a leptin és a ghrelin. A leptin a zsírsejtekben termelődik, és feladata, hogy jelezze az agy számára, hogy a sejtekbe elegendő tápanyag került, abba lehet hagyni az étkezést – egyszóval a jóllakottság érzetét alakítja ki. A ghrelin a gyomorban keletkezik, és éhségérzetet kelt az agyban.
Ghrelin hizlal, leptin fogyaszt
A kutatók azt tapasztalták, hogy a rendszeresen öt óránál kevesebbet alvók szervezetében átlagosan 15 százalékkal magasabb a ghrelin mennyisége, és 16 százalékkal alacsonyabb a leptin szintje, mint a nyolc óránál többet alvók esetében.
Az alacsony leptin- és magas ghrelinszint fokozott étvágyat eredményez, melyet kevésbé követ jóllakottságérzet, azaz az illető gyakrabban érez késztetést egy kis falatozásra. Ez a fejlett országokban, ahol az élelem készen kapható, könnyen elhízáshoz vezet. Az öt óránál kevesebbet alvók körében valóban jóval több volt az elhízott személy.
A kutatók úgy vélik, az alvásidőt csökkentő tevékenységek – munka, tanulás, családi programok, televízió, számítógépes játékok,iInternet – mind növelik a két hormon eltérésének mértékét, és szerepet játszhatnak az elhízás egyre gyakoribbá válásában.
|
 |
 |
Bíró Zsuzsa
|
|